Kansantanssiryhmä
Sorokoska
Sorokoska logo
Historia

Kansantanssiryhmä Sorokoska aloitti toimintansa syksyllä 1990. Uudenlaisen, viikonloppuisin harjoittelevan ryhmän idea oli syntynyt edellisenä vuonna, ja tanssijat Turusta, Tampereelta ja Helsingistä alkoivat nopeasti hioutua ryhmäksi. Alusta asti ajatuksena oli tehdä kansantanssia uudella tavalla, tuoda perinteeseen uusia näkökulmia ja pitää hauskaa. Kaikki perusperiaatteet ovat vuosien varrella toteutuneet kiitettävästi.

Vuonna 1993 rekisteröidyttiin ja järjestäydyttiin Sorokoska ry:ksi. Alkuvuosista lähtien Sorokoska on luonut ja kunnioittanut omia perinteitään: morsiussaunoja ja häitä on juhlittu pitkän kaavan ja runsaan seremonian kera, ryhmäläisten oma Joulumatinea on juhlallinen tilaisuus pitopöytineen ja toimintakausi on aloitettu komeasti Syyskauden avajaisilla. Perinne totisesti elää ja muokkautuu! Aamuun asti juhliminen on yksi kunniakkaimmista Sorokoskan perinnäistavoista, jota jokainen jäsen vuosien varrella on vienyt ylpeänä eteenpäin. Vuodet vierivät, väki vaihtuu, mutta perinteet pysyvät.

Varhaisempina aikoina Sorokoska osallistui Karjalaisen Nuorisoliiton kansantanssiluokitteluihin, mistä kannettiin kotiin jopa mestaruusluokkaa. Myös Setlementtiliiton luokituksissa ryhmä on käväissyt. Viime vuosina ryhmä on käynyt SNL:n joka toinen vuosi järjestettävissä luokituksissa, tuomisinaan usein kunnioitettava Valioluokka.

Ulkomaita Sorokoska on kiertänyt harvakseltaan, vaikka jokainen toteutunut matka on ollut onnistunut sekä ryhmäläisten että esiintymisten kannalta. Kohteisiin on kuulunut Belgia, Unkari, Viro ja Ruotsi useampaankin kertaan. Kotimaisia festivaaliareenoita olemme kiertäneet sitäkin ahkerammin: Sata-Häme soi, Rääkkylän Kihaus, Kaustinen, Koskis Folk, Tammerkosken sillalla ja tietenkin kotoiset Pispalan Sottiisi ja Tanssimania.

Ammattimaista ohjausta Sorokoska on saanut jo 90-luvun loppupuolelta alkaen. Upeiden tanssikoreografien lisäksi ryhmä on saanut nauttia myös musiikin ja teatterin ammattilaisten ohjaavasta kädestä.

Sorokoskalla on alusta asti ollut oma bändi, joka on läsnä kaikissa harjoituksissa. Niinirannan Pelimannit keikkailevat myös ilman tanssijoitaan, ja nykyisin heillä on myös oma yhdistys. Bändin ja tanssijoiden raja on myös ajoittain melko liukuva, eli tanssijoita voi nähdä soittamassa ja pelimannit osaavat tanssia!