Kansantanssiryhmä
Sorokoska
Sorokoska logo
Naapuri

Kevät 2014, kesto n. 18min

Ohjaus: Liina Siimes
Koreografia: Liina Siimes
Musiikki: Jarno Tastula
Puvustus: Sorokoska

Naapuri – eli tarina eräästä taloyhtiöstä

Eräänä päivänä erään taloyhtiön ilmoitustaululle ilmestyi jälleen kerran uusi heippa-lappu. Sen sisältö kuului näin:

”Hyvät asukkaat!

Olemalla tervehtimättä ketään ja jättämällä vastaamatta tervehdyksiin olen selvästi ilmaissut etten halua tuttavuutta tai tervehdyksiä tämän talon asukkailta. Kuitenkin olen joutunut jatkuvasti häirityksi.
Olisi toivottavaa, että saisin kulkea rauhassa omaan kotiini. Olkaa siis hyvät ja lopettakaa nämä koko kesän jatkuneet tervehtimiset ym. koska en niihin vastaa (puhumattakaan siis siitä, että tervehtisin täällä jotakuta) ja jotka yksipuolisina ovat erittäin kiusallista tungettelua.
Huomautan vielä, että Suomessa on perustuslain ja rikoslain mukaan taattu jokaiselle täällä asuvalle kotirauha: ihmisellä on oikeus olla ja elää rauhassa kenenkään häiritsemättä siinä piirissä jota voidaan katsoa hänen sen hetkiseksi kodikseen.
Että joudun tällaisen ilmoituksen jättämään ei tietenkään ole kenenkään osapuolen kannalta mukavaa. Valitettavasti minulle ei kuitenkaan jää muuta mahdollisuutta koska tavalliset sosiaaliset viestit eivät jostain syystä tunnu menevän perille.

Terveisin Naapuri.”

Naapuri on täysin fiktiivinen mutta kuitenkin valitettavan todellinen tarina yhteiselon vaikeudesta ja reviirien rajaamisesta. Teos on kuitenkin syntynyt oikeasta elämästä, joten kiitos kuuluukin kaikille niille ihmisille jotka koskaan ovat purkaneet ärtymystään naapuriaan kohtaan heippa-lappujen muodossa. Miten monesta asiasta sitä ihminen voikaan naapuriinsa hermostua!

Mutta entäpä jos joskus, edes hetkeksi, unohtaisi rajat ja säädökset ja antaisi toisille – kuin myös itselleen – luvan olla vapaa?

Teos kantaesitettiin SottiisiMoves -tapahtumassa kesäkuussa 2014.